Jak wybrać dobre drewno do kominka?

0

IMG_0107-2Należy wziąć pod uwagę kilka parametrów: gęstość, twardość, łupliwość, zawartość kory i stopień wysuszenia, a także szybkość przesychania drewna. To one w dużej mierze decydują o wielkości płomienia, ilości uzyskanego ciepła i ilości dymu przy spalaniu.

Kaloryczność drewna zależy od gęstości po wysuszeniu. Paleniu twardego drewna towarzyszy niewielki płomień, ale za to dodaje ono więcej ciepła. Spala się wolniej, a więc wymaga rzadszego dokładania. W efekcie choć droższe, może się okazać bardziej ekonomiczne, a na pewno zapas zajmie mniej miejsca, niż w przypadku drewna miękkiego. Łupliwość nie będzie miała większego znaczenia, jeśli kupujemy drewno porąbane na małe szczapy. Jeśli zaś mamy je porąbać sami, zdecydowanie lepiej mieć do czynienia z bukiem i brzozą, niż z grabem albo dębem. Wartość opałowa drewna obniża się, gdy ma ono dużo kory i gdy jest mokre. Zbyt wilgotne drewno będzie się dymić i trudniej je rozpalić. Zdolność przesychania ma znaczenie, gdy kupujemy drewno świeżo ścięte. Mówi o tym, po jakim czasie sezonowania drewno będzie się nadawało do spalenia. Różnice są duże – od kilku miesięcy aż do trzech lat, kiedy chodzi o dąb.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz