Jak nakryć do stołu?

0

stolNakrywanie do stołu jest sztuką, a osoba nakrywająca- niczym artysta dobiera kształty, kolory, ustawia naczynia oraz sztućce. Wszystko jest zrobione po to, by osiągnąć perfekcyjny efekt, by goście byli zdumieni, zaniemówili.

Jakie są zatem zasady nakrywania do stołu? To proste! Po pierwsze stół powinien estetycznie wyglądać. Można nakryć go obrusem. Białe obrusy są najbardziej popularne i jednocześnie najbardziej eleganckie, neutralne. Granatowe lub bordowe stają się ostatnio coraz modniejsze. Należy jednak pamiętać, że do kolorowego obrusu gospodyni winna dobrać odpowiedni kolor zastawy. Stół warto jest ustroić kwiatami lub świecami- to dodaje uroku oraz elegancji przygotowywanemu posiłkowi. Pamiętajmy, by kwiaty nie były zbyt wysokie- tak, by goście nie musieli wychylać się zza nich, by się zobaczyć.

Odnośnie zastawy: talerze głębokie powinny być postawione na płaskich lub wszystkie razem w stosie obok gospodyni. Talerzyk deserowy stoi na lewo od talerza. Przy nich znajdować się musi łyżka wazowa. Sztućce również mają swoją kolejność.  Nóż do dania głównego powinien leżeć blisko talerza po prawej stronie, następnie nóż do ryb, łyżka do zupy oraz nóż do przystawek. Duży widelec do dania głównego po lewej ząbkami do góry. Obok niego widelec do ryb, następnie widelec do przystawek. Sztućce deserowe powinny znajdować się powyżej nakrycia: łyżeczka skierowana w prawo, a widelec w lewo. Kieliszek na napój do dania głównego stoi nad czubkiem noża, a ten na napój do przekąsek – nieco niżej i na prawo od kieliszka do dania głównego. Serwetka powinna leżeć po lewej stronie nakrycia lub na talerzu. Małe papierowe serwetki wypada położyć pojedynczo obok nakrycia lub większa ilość zwiniętą w rożek podać w specjalnym naczyniu.

Bon apetit!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz