Gyros trochę inaczej

0

gyrosNie jest typowy gyros. Taki trochę zmodyfikowany, ale bardzo smaczny. Przepis nie jest trudny.

Wystarczy mięso, wedle uznania, może to być pierś z kurczaka, schab albo jakieś inne, które mamy i lubimy. Co do ilości to też tyle ile lubimy. Zazwyczaj dwa schaby na osobę wystarczą. Mięso kroimy w kawałki i posypujemy przyprawami. Można użyć gotowej do gyrosa. Następnie smażymy.

Obrane i całe ziemniaki gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu kroimy na kawałki i układamy na posmarowanej oliwą blaszce. Posypujemy je przyprawami typu papryka, chilli, bazylia i inne, a następnie wkładamy na ok. 20 minut do piekarnika.

Najlepszym sosem będzie sos czosnkowy. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem, proporcje są dowolne. Do tak przygotowanego sosu dodajemy czosnek. Jeśli ktoś nie lubi kawałków czosnku, można go wkroić i pozostawić na pół godziny, aby całość przegryzła się, a potem odcedzić go.

Doskonałym dodatkiem jest kapusta pekińska albo sałata.

Kiedy ziemniaki będą już przypieczone można razem z nimi podgrzać usmażone mięso, aby temperatura wyrównała się.

Całość wyłożyć na talerz, dodać kapustę i polać sosem.

Cudowny smak gwarantowany, a do tego danie jest bardzo sycące.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz