Jak przygotować blincziki z łososiem?

0

Blincziki z łososiem są zaskakująco wykwintne, jak na potrawę tak prostą w przygotowaniu. Można je zjeść samemu lub podać gościom- będą zaskoczeni!

Składniki (na 5 porcji ze zdjęcia)

  • 1 opakowanie łososia wędzonego sałatkowego lub w plastrach
  • 1 duże opakowanie serka homogenizowanego naturalnego
  • natka pietruszki, koperek, bazylia- po garści- lub inne wybrane zioła
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubijamy mikserem w rondlu. Dodajemy mąkę i mleko, sól pieprz oraz 3/4 ziół, posiekanych dość drobno. Mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Na patelni (najlepiej teflonowej) rozgrzewamy łyżeczkę masła. Ciasto wylewamy w małych porcjach na rozgrzaną patelnię, najlepiej głęboką łyżką do sosu, od razu formując placuszki. Na dużej patelni naraz zmieszczą się 3/4.
  • Placuszki przepracamy, gdy brzegi są już gotowe, a środek płynny. Powinny bez przywierania przemieszczać się po patelni.
  • Smażymy jeszcze chwilę na drugiej stronie, po czym przekładamy na talerz. Przygotowujemy kolejne blincziki tak długo, aż skończy się ciasto.
  • Porcje przekładamy na talerze, dodajemy łososia i ozdabiamy łyżką serka i resztą posiekanych ziół. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz