Jak przygotować chrupiące rybki z patelni?

1

To świetny sposób na drobne rybki- płotki, śledzie a nawet sardynki. Można znacznie zmniejszyć ilość tłuszczu używając patelni teflonowej. Niezależnie jednak od jego ilości, rybki są naprawdę pyszne.

Składniki (na 4 porcje):

  • 8 niedużych rybek
  • 4 łyżki mąki białej lub pełnoziarnistej
  • łyżka listków pietruszki
  • 4 łyżki oliwy lub oleju (może być mniej na patelni teflonowej- ok.1,5 łyżki)
  • sól, pieprz, łyżeczka suszonych ziół, przyprawy do ryb lub przyprawy typu „do wszystkiego” (Jarzynka, Vegeta itd.)

Sposób przygotowania:

  • Pietruszkę posiekać najdrobniej, jak to możliwe. Zmieszać ją z mąką (uwaga, listki muszą być suche!). Dodać wszystkie przyprawy, dokładnie rozmieszać.
  • Oliwę rozgrzać na patelni. W czasie rozgrzewania kolejno obtaczać rybki w mące z ziołami i kłaść na oliwie. Smażyć kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Po smażeniu odsączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  • Podawać, póki gorące. Smacznego!

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz