Do niczegoMarneMoże byćDobreBardzo dobre (Brak ocen)
Home Przepisy kulinarne Jak przygotow...

Jak przygotować krem brokułowy?

P1030318 Large 300x200 Jak przygotować krem brokułowy?Krem brokułowy jest szybki i prosty, można go wzbogacić odrobiną śmietany i niebieskiego sera, wtedy staje się daniem wykwintnym.

Składniki:

  • 2 młode brokuły
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • 100 g niebieskiego sera (np. Blue Stilon)
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Brokuły oczyszczamy z liści i twardych części łodyg. Kroimy na mniejsze części, gotujemy w 1,5 litra wrzątku razem z obranymi ząbkami czosnku i kostkami rosołowymi.
  • Dodajemy do zupy pieprz i gałkę (do smaku), gotujemy ok. 15-20 minut. (bez przykrycia!). Po tym czasie zmniejszamy ogień i miksujemy zupę na gładko.
  • Dodajemy śmietanę.
  • Ser kruszymy, rozkładamy w talerzach lub filiżankach, zalewamy zupą.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz