Jak przygotować krem Chantilly?

0

 Krem Chantilly swoją nazwę wziął od francuskiej miejscowości. To nic innego, jak waniliowa i słodka bita śmietana, bardziej elegancka i oryginalna wersja tej zwykłej. Przygotowanie jest oczywiście proste, smak- wspaniały, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami lub gorącym ciastem.

Składniki:

  • 250 ml słodkiej śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 laseczka wanilii

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę przelewamy do garnka lub miski.
  • Laseczkę wanilii rozkrawamy wzdłuż, na pół, tak by odsłonić znajdujące się w niej ziarenka. Umieszczamy ją w śmietance.
  • Naczynie przykrywamy, żeby uchronić śmietankę przed zapachami, które bardzo łatwo przyjmuje, i umieszczamy w chłodnym miejscu(najlepiej w lodówce) na minimum trzy godziny( jest to czas minimalny- gdyby śmietanka mogła spędzić z wanilią ok.10 godzin, byłoby idealnie. Nie jest to jednak konieczne.)
  • Po wybranym przez nas czasie wyjmujemy wanilię. Chłodną śmietankę ubijamy na krem, stopniowo dodając cukier puder. Podajemy natychmiast.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz