Jak przygotować krem z porów?

0

Pyszny, lekki i zdrowy krem z porów jest chyba najłatwiejszą do wykonania potrawą na świecie. Smakuje świetnie zarówno jako osobne danie, np. z grzankami, jak i jako wstęp do kolejnej potrawy. Polecamy!

Składniki(na dwie porcje):

  • dwa pory
  • 2 szklanki wrzątku (500 ml)
  • 1 kostka rosołowa (o smaku kurczaka lub bulionu z warzyw)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki słodkiej śmietany (najlepiej 18%)
  • zioła do posypania (natka pietruszki, koperek lub bazylia)

Sposób przygotowania:

  • Pory myjemy dokładnie, odrywając liść po liściu i oczyszczając każdy z ziarenek piasku.
  • Odkrawamy wszystkie zdrewniałe ciemnozielone części- już nam się nie przydadzą. Trzeba je wyrzucić lub zostawić np. jako włoszczyznę do przygotowania rosołu. Pozostałe części- białe i jasnozielone- kroimy na krążki o długości ok.2 cm, niekoniecznie równe.
  • Pora wrzucamy do wrzątku, dodajemy kostkę rosołową i obrany ząbek czosnku. Gotujemy ok. 10 minut.
  • Po tym czasie por powinien być miękki. Miksujemy zupę mikserem ręcznym na gładką masę. Jeśli części pora są twarde i nie dają się zmiksować, gotujemy jeszcze pięć minut, po czym powtarzamy miksowanie.
  • Dodajemy dwie łyżki śmietany, przelewamy do filiżanek, posypujemy ziołami. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz