Jak przygotować krem z zielonego groszku?

0

Krem z zielonego groszku jest aksamitny i bardzo esencjonalny. Doskonały z groszkiem… …ptysiowym.

Składniki(na 4 porcje):

  • 800 g groszku (świeżego, bez łupinek, lub mrożonego,również bez łupinek)
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe drobiowe lub warzywne
  • 4 łyżki śmietanki (słodkiej, 12 lub 18%)
  • pieprz, sól
  • Opakowanie groszku ptysiowego

Sposób przygotowania:

  • Groszek gotujemy w litrze wody, na miękko, razem z kostkami rosołowymi i czosnkiem.
  • Masło rozpuszczamy na patelni. Na płynne wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie mieszając, smażymy przez chwilę, po czym odstawiamy.
  • Miękki groszek miksujemy mikserem ręcznym na krem. Doprawiamy do smaku. Dodajemy gotową zasmażkę, po czym ponownie miksujemy. Jeśli zupa jest za gęsta, można dodać dowolną ilość wody.
  • Zabielamy krem śmietanką i podajemy gorący, z groszkiem ptysiowym.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz