Jak przygotować letnią sałatkę z awokado?

0

 Ta sałatka z avocado świetnie pasuje do lekkich, letnich dań. Jest dobrze skomponowana i wyrazista; może stanowić oddzielny posiłek lub bazę do innej sałatki, np. z kurczakiem lub polędwicą drobiową.

Składniki(4 porcje):

  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek szklarniowy lub 5 ogórków polnych
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (ok.5-6 łyżek)
  • 2 łyżki serka homogenizowanego (można zastąpić gęstym jogurtem)
  • Kolorowy pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Awokado przekrawamy na pół, obieramy ze skórki.
  • Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, wkładamy go do miski i zalewamy wrzątkiem na kilkadziesiąt sekund, tak, by skórka łatwo zeszła, ale by pomidor się nie zaparzył. Wyjmujemy, polewając zimną wodą i ściągając skórkę.
  • Jeśli mamy 1 długi ogórek, obieramy go. Nie jest konieczne obieranie młodych ogórków polnych.
  • Awokado, pomidora i ogórki kroimy w kostkę, mieszamy, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę. Układamy na talerzu, na wierzchu umieszczamy serek. Jeśli lubimy, posypujemy całość zmielonym kolorowym pieprzem. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz