Jak przygotować mus jabłkowy?

0

Mus jabłkowy jest pyszny latem, ale można go zamknąć w słoiczkach… …zimą jest wyśmienity. Dobry jako dżem, z jogurtem, ciasteczkami, w cieście albo na ryżu z mlekiem.

Składniki:

  • 1 kilogram obranych jabłek bez gniazd nasiennych
  • 1,5 szklanki cukru
  • + kilka bardzo czystych słoików z dobrymi wieczkami (czystymi, bez rdzy i jakichkolwiek zniekształceń)

Sposób przygotowania:

  • Jabłka gotujemy z niewielką ilością wody (ok. 1/2 szklanki), do miękkości. Dodajemy cukier, miskujemy mikserem ręcznym na gładki mus. Ponownie podgrzewamy.
  • Nalewamy mus do słoików, do pełna. Wycieramy brzegi słoików, jeśli je pochlapaliśmy. Mocno zakręcamy.
  • W dużym i wysokim garnku ustawiamy słoiki, zalewamy wodą aż do poziomu musu. Gotujemy od wrzenia ok. 20 minut, po czym studzimy.
  • Mus jest gotowy.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz