Jak przygotować nadziewane bakłażany?

0

 Są szybkie, zdrowe i naprawdę smaczne, popularne w kuchni półwyspu bałkańskiego. W oryginalnym przepisie powinien się znaleźć lekko topiący się ser gruziński lub węgierski- na możliwości naszych sklepów można zastąpić go fetą. Smakuje również bardzo dobrze.

Składniki(na 2 porcje ze zdjęcia):

  • 2 średnie bakłażany
  • Ser typu feta (ok. 150 g, najlepiej niezbyt tłusty- np.12%)
  • 4 duże pieczarki
  • 20 cienkich plasterków kiełbasy
  • 1 biała cebula, niezbyt duża
  • 100 g twarogu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  • Bakłażany dokładnie umyć, odkroić gniazdka, wyjąć ze środka miąższ pozostawiając puste „łódki”.
  • Twaróg pokruszyć, wysypać nim dno łódek, przyprawić do smaku.
  • Cebulę drobno posiekać, posypać nią twaróg w łódkach.
  • Fetę rozdrobnić (pokroić lub pokruszyć) i wypełnić nią pozostałe w bakłażanach miejsce.
  • Wierzchy ozdobić plasterkami pieczarek i kiełbasy.
  • Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ok.30 minut w temperaturze 180 stopni.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz