Jest wykwintna i elegancka, świetnie smakuje podana do mięsa (np. wołowiny z grilla), ale też jako osobne danie, z ciemnymi grzankami lub tostami. Smacznego!
Składniki:
- garść sałaty (dowolnego gatunku, a najlepiej mieszanki sałat)
- garść pominorków koktajlowych (cherry)
- 1/2 zielonej papryki
- 1/4 średniej czerwonej cebuli
- ser niebieski (Gorgonzola lub Blue Stilon)- ok. dwie łyżki
- sół, pieprz
- świeże zioła (opcjonalnie- najlepiej bazylia)
Sposób przygotowania:
- Sałatę opłukać w zimnej wodzie, odsączyć, porwać palcami na mniejsze części, umieścić w salaterce.
- Paprykę pokroić w kostkę, dodać do sałaty.
- Pomidorki poprzekrawać, ułożyć na sałacie.
- Oprószyć solą, pieprzem i ziołami.
- Ser pokruszyć lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posypać nim sałatkę.
- Gotowe, życzymy smacznego.