Surówka z młodej kapusty jest szybka, smaczna, zdrowa- bo surowa kapusta zawiera ogromne ilości witaminy C. Pasuje do ryb, do mięs, do niemal wszystkich produktów skrobiowych.
Składniki (na 5 porcji):
- 1/2 głąba młodej zielonej kapusty
- 1/2 średniej białej cebuli
- 1 cytryna
- sól
Sposób przygotowania:
- Kapustę myjemu, obieramy z twardych, ciemnozielonych liści. Te wyrzucamy; resztę drobno siekamy i przekładamy do miski.
- Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, przekładamy do talerza, solimy i odstawiamy na chwilę.
- Wyciskamy sok i miąż z cytryny (uwaga na pestki!). Dodajemy do kapusty.
- Cebulę, po ok. minucie, dodajemy również do kapusty. Dokładnie mieszamy.
- Surówka gotowa. Smacznego!