Jak przyrządzić kurczaka na złoto?

0

Kurczak na złoto charakteryzuje się wspaniałym… …kolorem, ale również smakiem. Jest delikatny, miękki, prosty w wykonaniu. Polecamy.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (oczyszczone)
  • 2 łyżki oliwy (lub ewentualnie oleju słonecznikowego)
  • curry (ok.pół łyżeczki)
  • czerwona papryka suszona, łagodna (ok. pół łyżeczki)
  • świeże zioła (opcjonalnie) (polecamy bazylię, natkę pietruszki lub szczypiorek)

Sposób wykonania:

  • Piersi kurczaka przekrawamy wzdłuż (tak aby z każdej otrzymać dwa cieńsze płaty).
  • Posypujemy je solą i pieprzem z każdej strony.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kiedy jest już ciepła, układamy płatki kurczaka.
  • Przewracamy na drugą stronę, gdy zaczną lekko skwierczeć. Jeśli spodnia strona jest już ścięta (ma biały kolor), obsypujemy ją częścią papryki i curry.
  • Po krótkim czasie przewracamy ponownie i obsypujemy przyprawami po drugiej stronie.
  • Smażymy na śrenim ogniu przez ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając, tak, by kurczak stał się miękki i delikatny. Przed zdjęciem z patelni obsypujemy świeżymi ziołami.
  • Gotowe. Świetnie smakuje z ryżem lub kaszą (np. jęczmienną pęczak) i sałatką.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz