Jak przyrządzić paprykę nadziewaną pęczakiem?

0

Papryka nadziewana jest pyszna, a oprócz tego- bardzo wygodna w przygotowaniu, stanowi bowiem cały, pełnowartościowy posiłek. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy lubią gotować, ale nie  zmywać…

Składniki (dla 4 osób):

  • 6 dużych i świeżych czerwonych papryk
  • 150 g pęczaku ugotowanego na miękko (można zastąpić inną kaszą)
  • dwie kiełbaski (lub taka sama ilość boczku)
  • 1 biała cebula
  • 4 jajka
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 6 dużych pieczarek
  • łyżeczka oleju lub masła
  • sól, pieprz, czerwona papryka sproszkowana i dowolne zioła

Sposób przygotowania:

  • Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne.
  • Na maśle/oleju zeszklić cebulę, następnie dodać pieczarki, smażyć chwilę. Dodać pokrojony boczek lub kiełbaskę, smażyć jeszcze aż do wytopienia tłuszczu.
  • Dodać ugotowaną na mięko kaszę i dokładnie wymieszać.
  • Ser drobno posiekać, dodać do kaszy, przyprawić całość.
  • Farszem napełnić połówki papryki. Na niektóre wybić jajko (1 jajko na osobę), natychmiast wstawić do piekarnika.
  • Zapiekać 30 minut w temperaturze 180 stopni.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz