Jak przyrządzić penne ze szpinakiem?

0

Kolejne bardzo szybkie, jednogarnkowe danie. Doskonałe dla tych, którzy mając mało czasu, chcą jednak odżywiać się zdrowo. Na dodatek- wspaniale smakuje.

Składniki(na 2 osoby):

  • 150 g makaronu penne pełnoziarnistego
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • mleko- ok. 1/2 szklanki
  • 50 g żółtego sera posiekanego lub startego (mały kawałek lub 3 plasterki)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa mielona (1/4 łyżeczki)
  • pomidorki koktajlowe do przybrania

Sposób przygotowania:

  • Szpinak rozmrażamy.
  • Makaron gotujemy al’dente, odcedzamy.
  • W naczyniu żaroodpornym mieszamy makaron ze szpinakiem.
  • W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę dokładnie mieszając, by uniknąć powstawania grudek. Zalewamy chłodnym mlekiem również dokładnie mieszając aż do zgęstnienia, wtedy przestajemy podgrzewać, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, polewamy potrawę w naczyniu. Całość posypujemy serem i zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy przybrane świeżymi pomidorkami.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz