Jak smażyć light?

0

Pewne dania przyrządzamy tylko przez smażenie w głębokim tłuszczu . Inne tak smakują najlepiej. Można jednak przygotować je w lżejszej wersji.

Frytowanie, tak nazywa się smażenie jedzenia w dużej ilości tłuszczu. Jest to szybka metoda przygotowania apetycznych dań z chrupiącą skorupką i soczystym środkiem. Ma jednak wady: kawałki jedzenia nasiąkają tłuszczem zyskując go średnio 10-15 g na sztukę. Ilość ta zależy od grubości panierki, ale nie tylko: jedzenie wchłania nawet do 60% tłuszczu więcej, gdy smażymy w zbyt niskiej temperaturze. Oszczędzimy kalorie jeżeli użyjemy sposobów alternatywnych metod do smażenia i fryt kując prawidłowo, co redukuje też w potrawach ilość powstających w tym procesie niekorzystnych związków.

Optymalna temperatura to 160-200⁰C, bo wtedy jedzenie gotuje się we własnej wewnątrz kawałka, a uchodząca para wodna chroni przed wnikaniem tłuszczu.

Olej powinien być odporny na wysoką temperaturę. Zrezygnujmy więc z tych tłoczonych na zimno oraz zawierające wielonasycone kwasy tłuszczowe, masła i smalcu, a także utwardzonych tłuszczów piekarniczych w kostce – na rzecz oleju rafinowanego: najlepiej rzepakowego (ewentualnie palmowego, kokosowego).

Smażymy na danej partii oleju tylko raz, w wysokiej temperaturze tworzą się szkodliwe i rakotwórcze produkty rozkładu, utleniania i polimeryzacji kwasów tłuszczowych.

Kawałki jedzenia powinny mieć podobną wielkość (będą gotowe w tym samym czasie). Wrzucamy je małymi partiami, by nie obniżyć temperatury oleju, co zwiększyłoby jego wnikanie do jedzenia. Większe kawałki i te schłodzone smażymy w niższej temperaturze, by nie były zimne w środku (mrożone najpierw rozmrażamy).

Panierowane mięso, ryby itp. z barowej frytkownicy mają nawet ponad 20% więcej niezdrowego tłuszczu. Jeżeli smażymy w domu „gotowce” ograniczmy wsiąkanie w nie oleju np. piekąc je w piekarniku lub w kombi warze. Minimum tłuszczu zużywają również specjalne frytkownice.

Paszteciki, pączki, faworki. Są to dania szczególnie niedietetyczne, bo nie dość, że są smażone w głębokim tłuszczu, to jeszcze z tłustego ciasta lub z tłustym nadzieniem. Nie musi tak być: używaj ciasta drożdżowego, a farsz odchudźmy do minimum za pomocą chudego mięsa i duśmy go zamiast smażyć.

Warzywa w cieście lub panierce. Przygotowane w taki sposób krążki cebuli, kawałki kalafiora mogą być smakowite i lekkie. Pieczmy je w piekarniku lub kombiwarze, ale wtedy spryskajmy je olejem w spreju.

Kotleciki. Smażąc burgery lub kotleciki z cieciorki zmniejszymy nawet o 100kcal ich kaloryczność na dwa sposoby. Wybieramy chude mięso i/lub ograniczając dodatek oleju przy podsmażaniu masy, po czym spryskujemy olejem i pieczemy lub używamy specjalnej frytkownicy.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz