Jak ugotować letni krem z cukinii?

0

Delikatna, sezonowa zupa z młodej cukinii jest wspaniała w smaku, i bardzo prosta w wykonaniu. Polecana także przy diecie niskokalorycznej. Smacznego!

Składniki (na trzy porcje):

  • 1 średnia cukinia ze skórą (ok.700 g)
  • 1 mała cebula, najlepiej młoda
  • 1 kostka rosołowa (o smaku kurczaka lub bulionu z warzyw)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%, słodkiej
  • sól, pieprz
  • świeże lub suszone zioła według uznania, najlepiej świeża bazylia

Opis przygotowania:

  • Cukinię myjemy dokładnie. Kroimy w mniejsze części, najlepiej kostkę. (Nie obieramy ze skóry).
  • Zagotowujemy w garnku pół litra wody (dwie szklanki). Dodajemy kostkę rosołową i pokrojoną cukinię.
  • Cebulę kroimy w krążki, dorzucamy do zupy.
  • Dodajemy ząbek czosnku, oraz sól, pieprz i zioła, również świeże.
  • Gotujemy około 15 minut, następnie nie przerywając gotowania miksujemy ręcznym mikserem. Jeśli nie tworzy się gładka zupa-krem, gotujemy kolejne 5 minut i miksujemy ponownie. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać niewielką ilość przegotowanej wody.
  • Dodajemy dwie łyżki śmietany, mieszamy. Gotowe. Zupa świetnie smakuje posypana świeżymi ziołami lub z grzankami.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz