Jak ugotować ...

Jak ugotować ryż na mleku?

P1030300 Large 300x200 Jak ugotować ryż na mleku?Ryż na mleku jest dużo smaczniejszy od zwykłego, zawiera też dużo cennego wapnia. Jest dobry na słodko, np. z musem owocowym i na słono, np. z kurczakiem i warzywami.

Składniki:

  • 1 kilogram białego ryżu
  • 2 litry mleka (2%)
  • Przyprawy (zależnie od wersji sól lub cukier i cynamon)

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy we wrzątku ok. 5 minut, po czym cedzimy go i ponownie wsypujemy do garnka. Gotowanie najpierw w wodzie pozwala uniknąć grudek.
  • Zalewamy mlekiem, gotujemy do miękkości (15-20 minut).
  • Przyprawiamy do smaku, zależnie od wybranej wersji, podajemy na ciepło lub na zimno.

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz