Ten przepis bazuje na włoskiej minestrone- smak pochodzi z mieszanki wielu dobrze dobranych warzyw, a dopełnieniem całości jest pyszny, pikantny ser. Wspaniała z grzankami.
Składniki:
- 1 por (tylko jasne części)
- 1 mała cebula
- różyczki kalafiora i brokuła, pół kilograma (mogą być z mrożonki)
- 200 g zielonej fasolki
- puszka kukurydzy
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1/2 małej cukinii
- 1 kostka rosołowa warzywna
- 100 g pikantnego żółtego sera
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Cukinię i pietruszkę pokrojone w kostkę, różyczki kalafiora i brokuła, fasolkę, posiekaną cebulę i pokrojonego w krążki pora zalewamy wrzątkiem (ok. 1,5 litra). Dodajemy kostkę, gotujemy 25 minut bez przykrycia. Kukurydzę dorzucamy w ostatnich minutach gotowania, zalewę z puszki również wlewamy do zupy.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Zupę nalewamy do talerzy, każdą porcję obficie posypujemy serem i podajemy gorącą.