Dorsz w sosie ziołowym jest delikatny, a jednocześnie wyrazisty. Pasuje do codziennego posiłku, ale jest odpowiedni także jako bardziej wykwintne danie, z kieliszkiem białego wina. Polecamy!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kilogram filetów z dorsza (najlepsze są drobne rybki, najłatwiej je przyprawić i upiec, zawsze ładnie wyglądają)
- 1 mała biała cebula
- pęczek natki pietruszki
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
- Dorsze myjemy, odsączamy z wody, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wyciskamy na nie sok z cytryny.
- Cebulę siekamy na piórka lub kroimy w kostkę; posypujemy nią ryby.
- Pietruszkę siekamy, posypujemy nią ryby.
- Śmietanę rozprowadzamy po grzbietach ryb.
- Pieczemy ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wyjęciu są gotowe. Smacznego!