Jak upiec dorsza w sosie ziołowym?

0

Dorsz w sosie ziołowym jest delikatny, a jednocześnie wyrazisty. Pasuje do codziennego posiłku, ale jest odpowiedni także jako bardziej wykwintne danie, z kieliszkiem białego wina. Polecamy!

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kilogram filetów z dorsza (najlepsze są drobne rybki, najłatwiej je przyprawić i upiec, zawsze ładnie wyglądają)
  • 1 mała biała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

  • Dorsze myjemy, odsączamy z wody, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, wyciskamy na nie sok z cytryny.
  • Cebulę siekamy na piórka lub kroimy w kostkę; posypujemy nią ryby.
  • Pietruszkę siekamy, posypujemy nią ryby.
  • Śmietanę rozprowadzamy po grzbietach ryb.
  • Pieczemy ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Po wyjęciu są gotowe. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz