Jak upiec pstrąga z ziołową nutą?

0

 Pstrąg wzbogacony smakiem ziół jest… …doskonały. Smaki zgrywają się delikatnie, tworząc eleganckie danie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 średnie pstrągi, oczyszczone
  • listki ziół: natka pietruszki, koperek, bazylia (garść)
  • 1 biała cebula
  • sól, pieprz
  • 4 łyżeczki masła o temperaturze pokojowej
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

  • Pstrągi skrapiamy sokiem z cytryny, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Cebulę siekamy bardzo drobno.
  • Zioła siekamy drobno, rozcieramy z masłem, dodajemy nieco soli i pieprzu.
  • Wnętrze każdego pstrąga smarujemy łyżeczką pasty ziołowej i posypujemy cebulą, wierzchy obsypujemy solą i pieprzem.
  • Pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Podajemy na gorąco.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz