Jak upiec puszyste ciasto czekoladowe?

0

To ciasto czekoladowe jest lekkie, łatwe w przygotowaniu i naprawdę przepyszne. Polecamy!

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 słoiczek dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych)
  • 1,5 szklanki cukru białego lub brązowego
  • 2 płaskie łyżki sody oczyszczonej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

  • Po pierwsze- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Jajka ubijamy lekko mikserem, następnie miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę- kilka minut.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odsączamy.
  • Do jajek z cukrem dodajemy dżem, olej, mleko, cynamon i kakao. Starannie mieszamy. Dodajemy sodę i miksujemy kilka minut. Ciasto powinno lekko się spienić.
  • Mąkę wsypujemy po jednej szklance, po każdej miksujemy chwilę. Jeśli zmiksujemy masę dokładnie, ciasto nie opadnie.
  • Na końcu dodajemy rodzynki, dokładnie mieszamy.
  • Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto. Pieczemy ok.40 minut w temperaturze 180 stopni. Należy sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone w środku.
  • Świetnie smakuje ciepłe, z bitą śmietaną lub lodami, albo na zimno z owocami. Dobrze pasuje do niego polewa z gorzkiej czekolady i szklanka mleka. Smacznego…

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz