Jak upiec wytrawne pierożki francuskie?

0

 Bardzo smaczne, nawet eleganckie, świetne jako dodatek do kremu z dowolnych warzyw- a jednocześnie łatwe w przygotowaniu i bardzo szybkie.

Składniki:

  • 1 rolka gotowego ciasta francuskiego (mniej więcej 300 g)
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 6 małych różyczek brokuła
  • 50 g żółtego sera (objętość ok. 3 średnich plasterków)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • żółtko (opcjonalnie)
  • łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Ciasto kroimy na 6 kwadratów. Na środku każdego z nich układamy różyczkę brokuła, łyżeczkę szpinaku i 1/2 plasterka sera. Posypujemy solą,pieprzem i startą gałką.
  • Składamy na ukos i zlepiamy brzegi, tak, by powstały trójkątne ciastka.
  • Jeśli ciastka mają być z sezamem, smarujemy je żółtkiem jajka i posypujemy ziarnami. Jeśli bez- zwilżamy je z wierzchu odrobiną wody.
  • Pieczemy pół godziny w temperaturze 200 stopni. Są świetne na ciepło i na zimno.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here