Jak zrobić babkę śnieżną?

0

Doskonała, śnieżnobiała babka piaskowa o pulchnym cieście może być doskonałym dopełnieniem Wielkanocnego stołu, ale też elementem zwykłego podwieczorku.

Jest staroświecka i zdrowa- nie zawiera żadnych sztucznych środków, włączając w to proszek do pieczenia, nie potrzebuje dużo mąki, co jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie niskoskrobiowej i podczas trzeciego/czwartego etapu diety doktora Dukana. A co najważniejsze… nie jest trudna w przygotowaniu, dostępna już dla początkujących kucharzy, a jednocześnie wyjątkowa, niezwykła, wykwintna. Polecamy!

Składniki:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru (zwykłego lub, lepiej, drobnego do pieczenia)
  • 7 dużych lub 8 małych jajek
  • 50 g migdałów bez skórek
  • 1 cytryna
  • Cukier puder (opcjonalnie, do dekoracji)

Opis przygotowania:

  • Migdały mielimy w blenderze na proszek (można to też zrobić w tradycyjnym moździerzu).
  • Żółtka miksujemy z cukrem do białości (ok.5 do 10 minut na wysokich obrotach)
  • Do żółtek dodajemy mąkę, zmielone migdały i sok wyciśnięty z 1 cytryny (uwaga na pestki!). Miksujemy na gładką masę.
  • Białka ubijamy na sztywno. (Uwaga- aby białka ubiły się w odpowiednim stopniu, naczynie w którym je ubijamy i szpatułki miksera muszą być absolutnie czyste. Odrobina pozostałego żółtka może zniweczyć efekt. Białka są gotowe gdy nie wypływają z naczynia po przechyleniu „do góry nogami”- muszą tworzyć śnieżnobiałą, sztywną, zwartą pianę).
  • Delikatnie mieszamy masę żółtkową z białkami(łyżką lub ewentualnie mikserem na bardzo wolnych obrotach… ale lepiej łyżką, tak, by piana nie opadła).
  • Wlewamy masę do formy wysmarowanej masłem i natychmiast umieszczamy w piekarniku wcześniej nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Pieczemy przez ok.35 minut, po czym wyłączamy piekarnik, uchylamy go i czekamy jeszcze kilka sekund. Wyjmujemy, czekamy aż ostygnie.
  • Po ostygnięciu wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem. Babka jest doskonała sama w sobie, ale można podać ją z dżemem, owocami, lodami… Życzymy smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz