Składniki:
Ciasto:
- 30 dag margaryny
- 10 dag cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- łyżka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- dżem
- 2 łyżki cukru
- 20 dag bakalii
Krem:
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- kostka masła
- budyń waniliowy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka mąki pszennej
- 3 żółtka
- sok z ½ cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto.
- Mąkę mieszamy z proszkiem i siekamy z margaryną.
- Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, żółtka i śmietanę.
- Zagniatamy ciasto.
- Dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wykładamy na dwie blachy.
- Smarujemy dżemem i ubitymi z cukrem białkami.
- Posypujemy bakaliami.
- Pieczemy po ok. 25 minut w 180⁰C.
Krem.
- Połowę mleka gotujemy z cukrami.
- Resztę mieszamy z żółtkami, mąkami i budyniem.
- Wlewamy do wrzącego mleka.
- Mieszając chwilę gotujemy.
- Studzimy.
- Ucieramy z masłem, dodając sok z cytryny.
- Masę wykładamy na placek.
- Przykrywamy drugim.
- Posypujemy cukrem pudrem.