Jak zrobić bakaliowiec?

0

Składniki:

Ciasto:

  • 30 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • dżem
  • 2 łyżki cukru
  • 20 dag bakalii

Krem:

  • 2 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • budyń waniliowy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  •  łyżeczka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • sok z ½ cytryny
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ciasto.

  • Mąkę mieszamy z proszkiem i siekamy z margaryną.
  • Dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, żółtka i śmietanę.
  • Zagniatamy ciasto.
  • Dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wykładamy na dwie blachy.
  • Smarujemy dżemem i ubitymi z cukrem białkami.
  • Posypujemy bakaliami.
  • Pieczemy po ok. 25 minut w 180⁰C.

Krem.

  • Połowę mleka gotujemy z cukrami.
  • Resztę mieszamy z żółtkami, mąkami i budyniem.
  • Wlewamy do wrzącego mleka.
  • Mieszając chwilę gotujemy.
  • Studzimy.
  • Ucieramy z masłem, dodając sok z cytryny.
  • Masę wykładamy na placek.
  • Przykrywamy drugim.
  • Posypujemy cukrem pudrem.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz