Jak zrobić bi...

Jak zrobić bigos?

0

Składniki:bigos Jak zrobić bigos?

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg cebuli
  • 60 g słoniny
  • 300 g karkówki
  • 300 g boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 golonka
  • 2 liście laurowe
  • 8 jagód jałowca
  • pieprz
  • kminek
  • ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Golonkę wypłukać, wyczyścić, zalać 1 litrem wrzątku, dodać liśc laurowy i gotować przez godzinę.
  2. Kapustę lekko odcisnąć, sok zachować.  Kapustę pokroić i zalać wywarem z gotowania golonki. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Dusić na małym ogniu przez godzinę.
  3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Karkówkę pokroić na średnie kawałki i zalać 1 litrem wody. Dodać połowę cebuli, gotować 30 minut.
  5. Boczek i kiełbasę pokroić na kawałki.
  6. Słoninę wypłukąć i pokroić w drobną kostkę. Usmażyć z pozostałą cebulą, dodać do kapusty razem z karkówką , golonką, kiełbasą i boczkiem.
  7. Dusić godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
  8. Bigos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dusić 10 min i podać na stół.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz