Jak zrobić bułki parowe, kluski na parze?

2

Przepis dla 4 osobowej rodziny.bulki_na_parze_1

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 5 dag cukru
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • ¼ kostki margaryny
  • sól

Żółtka należy utrzeć z cukrem, następnie dodać do mąki wraz ze szklanką mleka i rozrobionymi w niej drożdżami. Ugniatać ciasto, dodając do niego ¼ rozpuszczonej margaryny i sól do smaku. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 2 cm i lampką do wina wycisnąć krążki, które następnie pozostawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski kłaść na parę i gotować 4 – 5 minut.bulki_na_parze

Propozycja sosu na słodko: jogurt naturalny + konfitura (dżem) z wiśni lub innego ulubionego owocu, całość zmiksować i polać kluski.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić gofry?
Następny artykułCo to są systemy ERP?

2 KOMENTARZE

Dodaj komentarz