Jak zrobić chłodnik z botwinki?

0

Chłodnik z botwinki to lekkie, zrdowe danie, szczególnie dobre na letnie upały. Polecany w diecie odchudzającej.

Składniki(na 8 porcji ze zdjęcia):

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 długie zielone ogórki (lub 10 młodych ogórków polnych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml kefiru naturalnego
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Botwinkę dokładnie myjemy, oddzielamy bulwy od łodyg. Bulwy dokładnie szorujemy, łodygi z liśćmi płuczemy.
  • Ogórki obieramy (jeśli to są ogórki polne, nie trzeba ich obierać.
  • Ścieramy warzywa w malakserze lub na tarce o szerokich oczkach.
  • Starte warzywa umieszczamy w garnku. Liście botwinki i koperek drobno siekamy i mieszamy z warzywami. Zalewamy kefirem, dokładnie mieszamy.
  • Wciskamy ząbek czosnku, dodajemy soli i pieprzu według uznania. Przelewamy do filiżanek.
  • Chłodnik gotowy! Najlepiej smakuje schłodzony.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz