Jak zrobić domowy mus z czarnej porzeczki?

0

Domowy mus to zdrowszy odpowiednik kisielu. W trakcie jego przygotowania nie wyciskamy owoców, nie tracimy więc cennego błonnika zawartego w ich skórkach. Smak jest- doskonały, mocno owocowy, bardzo letni.

Składniki:

  • 1/2 kilograma czarnej porzeczki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • śmietanka lub jogurt do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Porzeczki zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Ok. dwie minuty od wrzenia zestawiamy z palnika i miksujemy mikserem ręcznym na gładką masę. Dodajemy cukier. Zagotowujemy.
  • Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do szklanki, zalewamy zimną (koniecznie zimną) wodą i dokładnie mieszamy, aż do powstania gęstego płynu. Powoli wlewamy do gotujących się porzeczek, ciągle mieszając.
  • Mieszamy, aż mus zgęstnieje- 2,3 minuty. Uwaga, może chlapnąć!
  • Przelewamy do pucharków i pozwalamy ostygnąć, podajemy schłodzony, przyozdobiony śmietanką lub jogurtem. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz