Do niczegoMarneMoże byćDobreBardzo dobre (Brak ocen)
Home Przepisy kulinarne Jak zrobić go...

Jak zrobić gołąbki po żydowsku?

golabki po zydowsku 300x225 Jak zrobić gołąbki po żydowsku?Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • ½ kg mięsa wołowego
  • 2 torebki ryżu
  • 1 jajko
  • 1 duża główka kapusty
  • 4 duże cebule
  • paczka rodzynek
  • 6 łyżek miodu naturalnego
  • 1 marchewka
  • 3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cytryna
  • 1 szklanka wody
  • sól
  • pieprz
  • cukier do smaku

Sposób przyrządzenia:

Mięso wołowe i wieprzowe zmielić. Dodać 2 torebki ugotowanego, ale zimnego ryżu oraz jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie przygotować kapustę. Sparzyć ją wrzątkiem i pooddzielać liście.

Zawinąć mięso w liście kapusty. Poukładać gołąbki w dużym garnku lub brytfannie. Przygotować sos do gołąbków. Pokroić cebule i zalać je koncentratem pomidorowym. Dodać 1 szklankę wody i gotować pół godziny od momentu wrzenia. Następnie odcedzić cebulę i zalać gołąbki sosem. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotować około godziny. Dodać rodzynki. Gotować kolejne 15 minut. Następnie dodać miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotować do momentu, kiedy mięso i kapusta będą miękkie. Sosu nie zagęszcza się śmietaną ani mąką.

Podawać z ziemniakami lub z bułką. Gołąbki najsmaczniejsze są kolejnego dnia po ich przygotowaniu.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz