Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem?

0

Jajecznica ze szpinakiem jest świetna dla wszystkich, którzy potrzebują żelaza i kwasu foliowego- anemików, kobiet w ciąży, osób przeziębionych lub osłabionych. Bez pieczywa jest idealnym daniem podczas drugiego etapu diety dr Dukana. Ma niewielką wartość kaloryczną, ale dużo składników odżywczych i witamin. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. A jeśli ktoś o to wszystko nie dba… …jest po prostu pysznym daniem na letni dzień.

Składniki (na jedną porcję)

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
  • 100 g szpinaku mrożonego, drobno zmielonego
  • 1 mały plasterek żółtego sera (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • zioła do przybrania- np.bazylia, szczypiorek (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Jajka rozbijamy mikserem ręcznym razem ze szpinakiem. Dodajemy sól i pieprz.
  • Masło rozpuszczamy na patelni.
  • Masę szpinakową wylewamy na rozpuszczone masło, pozwalamy ściąć się od spodu i dopiero wtedy mieszamy. Posypujemy drobno pokrojonym lub startym żółtym serem. Podgrzewamy jeszcze chwilę, żeby ser zdążył się stopić.
  • Podajemy gorącą, przybraną ziołami. Świetnie smakuje z pomidorami, czarnymi oliwkami albo tostami z masłem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here