Jak zrobić kawę na zimno?

0

ice_coffeeLato, wakacje, upały… To moment, na który czekamy cały rok. Jednak kiedy zaczyna się robić naprawdę gorąco, robimy wszystko, by się ochłodzić. Jednak nie zawsze możemy wyjechać nad morze czy jezioro, zatem trzeba sobie radzić w inny sposób.

Orzeźwiające napoje wydają się być świetną alternatywą dla osób chcących umilić sobie upalny dzień spędzony w pracy czy w domu, jeśli nie ma możliwości nigdzie wyjechać. Bardzo dobrym pomysłem jest kawa przygotowana na zimno – to napój stawiający na nogi, ale – jak wiemy – latem mało komu chce się pić gorące napoje. Dlatego pobudzająca kawa na zimno to najlepszy pomysł zarówno na letni poranek, jak i wieczór. Poniżej znajduje się kilka podpowiedzi, jak przygotować kawę na zimno.

Najbardziej popularnym rodzajem jest standardowa kawa – waniliowa.

Składniki:
– czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki mleka (nie mniej niż 2% tłuszczu)
– 2 łyżeczki cukru lody waniliowe (oczywiście, mogą być inne, np. śmietankowe, czekoladowo-waniliowe lub o smaku toffi- wedle gustu)
– bita śmietana
– kakao
– kieliszek adwokata lub ajerkoniaku według uznania
Przygotowanie:
Zrób rozpuszczalną kawę (mocną, niedużo wody), poczekaj, aż ostygnie. Dodaj mleko, dosłódź do smaku i wstaw do lodówki. Kiedy napój wystarczająco się schłodzi, wlej go do wysokiej przezroczystej szklanki i dodaj ze 2-3 gałki ulubionych lodów. Później udekoruj syropem toffi, dodaj kieliszek adwokata lub ajerkoniaku. Udekoruj bitą śmietaną i posyp kakao.

Kolejny pomysł – ice coffee ananasowo – rumowa

Składniki
– kawa rozpuszczalna ( z mlekiem i cukrem według uznania)
– 50 ml soku ananasowego
– 20 ml rumu
– 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Czekamy, aż kawa ostygnie. Składniki mieszamy w shakerze z lodem do otrzymania jednolitej masy. Wszystko wlewamy do kieliszka od Martini. Przystroić możemy ananasami oraz bitą śmietaną.

Ice coffee miętowo – czekoladowa (na zimno)

Składniki:
– 1 porcja kawy rozpuszczalnej (oczywiście mleko minimum 2% i cukier według uznania)
– 20 ml syropu miętowo – czekoladowego (lub 10 ml miętowego i 10 ml czekoladowego)
– kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Zaparzamy kawę, dodajemy mleko i cukier według uznania. Studzimy. Tak przygotowaną kawę mieszamy w shakerze z syropem miętowo – czekoladowym i kostkami lodu. Przygotowany napój podajemy w wysokiej szklance. Dekorujemy sosem czekoladowym, gałązką mięty i posypujemy czekoladą.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here