Jak zrobić keks?

0

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g owoców kandyzowanych
  • 125 g rodzynek
  • 5 jajek
  • 4 łyżki połamanych płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Lukier

Wykonanie:

  • Bakalie przekładamy do miski i mieszamy z dwiema łyżkami mąki. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 160°C.
  • Masło ucieramy z cukrem. Miksując dodajemy dodajemy jajka i skórkę z cytryny. Wlewamy jej sok. Mąkę z proszkiem i krótko miksujemy. Wsypujemy bakalie i mieszamy. Przekładamy do formy. Pieczemy godzinę i 10 minut.
  • Po wystudzeniu niezbyt obficie posypujemy ciasto cukrem pudrem.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz