Jak zrobić kutię wigilijną?

0

Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna. Pochodzi ze wschodu. Główne składniki to mak, pszenica, rodzynki i miód.

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy pęczak
  • 1 puszka masy makowej
  • pół słoiczka płynnego miodu
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów (Można jeszcze dodać 2 opakowania wiórków kokosowych, 3 czekolady lub 6 snickersów)

Wykonanie:

  • Pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Łączymy go z masą makową z puszki. Do mieszaniny dodajemy miód, rodzynki, migdały i posiekane orzechy.

Wersja z wiórkami i czekoladą:

  • Masę makową zamiast z pęczakiem mieszamy z wiórkami kokosowymi. Dodajemy je do masy stopniowo. Kontrolujemy by masa nie zrobiła się za gęsta. Jeżeli tak się stanie dodajemy masy makowej. Rozpuszczamy czekoladę bądź batony. Podlewamy odrobiną wody lub masła. Z makowo-kokosowej masy formujemy kolki. Maczamy w ciepłej jeszcze polewie. Gdy ostygną wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Orzechy z polewy snickersowej wyjmujemy i układamy na czubku kulek.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz