Jak zrobić le...

Jak zrobić leczo?

1

Porcja na 4 osoby.leczo Jak zrobić leczo?

Składniki:

  • 2 cebule
  • 4 kiełbaski drobiowe (mogą być czosnkowe)
  • 2 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory lub mały przecier pomidorowy
  • pietruszka, pieprz, papryka w proszku, majeranek, kosta rosołowa, cukier

Wykonanie:

  1. Posiekać i podsmażyć cebulę na patelni
  2. W momencie gdy cebula się ozłoci -> dodać pokrojone w kostkę kiełbaski i podsmażyć wraz z cebulą.
  3. Po krótkim smażeniu kiełbasek z cebulą (ok 5 min.) dodać pokrojoną w kostkę cukinię.  Nie dodajemy miąższu zawierającego pestki.
  4. Gdy cukinia zrobi się pół miękka i nabierze jasnego koloru dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę.
  5. Chwilę później (cukinia i papryka jest już gotowa – miękka) dodajemy pomidory. Pomidory obrać wcześniej ze skóry zalewając wrzątkiem. Pokroić je w kostkę.
  6. Dodać przyprawy (pietruszka, pieprz, papryka w proszku, majeranek, kosta rosołowa, cukier) wg uznania i upodobań.
  7. Wszystko podsmażyć i następnie chwilę dusić pod przykryciem aż zmięknie.

1 KOMENTARZ

Dodaj komentarz