Jak zrobić Mohito?

2

mohitoMojito (czyt. Mohito) pochodzi z Kuby. Jest to koktajl alkoholowy o orzeźwiająco słodko-kwaśno-miętowym smaku. Główne składniki to: biały rum, cukier trzcinowy lub cukier puder, limonki, mięta, woda gazowana i kruszony lód.

Składniki:

  1. 40 ml jasnego rumu kubańskiego
  2. 8 listków świeżej miety
  3. 1 łyżka cukru pudru (lub cukier trzcinowy)
  4. pół limonki
  5. 60 ml wody gazowanej
  6. 5 pokruszonych kostek lodu

Wykonanie:

  1. Do wysokiej szklanki włożyć umyte listki mięty.
  2. Listki mięty rozgnieść tłuczkim tak aby poczuć zapach i wycisnąć lekko sok.
  3. Następnie dodać cukier.
  4. Dodać pokrojoną w kostkę limonkę i wycisnąć z niej lekko sok.
  5. Do szklanki wsypać pokruszony lód i zalać rumem i wodą.
  6. Wymieszać koktajl łyżką barową.

2 KOMENTARZE

  1. Witam,
    Mam 5 letnie doświadczenie barmana, i po wielu próbach robienia mohito na różne sposoby doszedłem do wniosku że lepiej ugniatać mix rum limonka i mięta a na koniec zasypać kruszonym lodem i dolać odrobine wody gazowanej.

    Rożnica w przygotowaniu niewielka ale skutek odczuwalny : „sok” mięty lepiej się wymiesza, więcej go otrzymamy, więcej z wyciśniemy, alkohol wyciągnie trochę goryczki ze skórki limonki.
    Typowe mohito robione jest z białego rumu ale równie dobrze, a może nawet lepiej smakować będzie robione na rumie brązowym / ciemnym.

    Oceń: Dobre 3 Słabe 0

Dodaj komentarz