Amerykańskie naleśniki zwane „pancakes” powstają z gęstego ciasta, które wylewa się grubą warstwą na rozgrzaną patelnię. Proszek do pieczenie powoduje, że mogą mieć do 1 cm grubości. Stanowią doskonałe danie na śniadanie i są łatwiejsze do przygotowania niż tradycyjne cienkie naleśniki. Można je podawać z bitą śmietaną, owocami, jogurtem, syropem klonowym.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki oleju lub masła
- saszetka cukru waniliowego (2 łyżki)
Wykonanie:
- Wszystkie wyżej wymienione składniki dokładnie wymieszać, np. blenderem. W przypadku gdy stosujemy masło (zamiast oleju) to wcześniej należy je roztopić.
- Ciasto lekko ubić i odstawić na 15 min.
- Wlać na środek patelni chochelkę ciasta i smażyć naleśniki. Na patelni teflonowej smażyć bez użycia oleju.
- Gdy pojawiają się bąbelki na górnej powierzchnia naleśnika, obrócić naleśnik go na drugą stronę i dosmażyć.