Jak zrobić naleśniki z musem owocowym?

0

Naleśniki z musem owocowym najlepiej smakują latem, na zimno, w gorący dzień, i wtedy, kiedy owoce są świeże i najbardziej soczyste. Kto ich nie zna, ten traci mały kawałek lata!

Składniki (na 10 małych naleśników):

  • 10 łyżek mąki pełnoziarnistej lub zwykłej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mleka (lub więcej, tak, by konsystencja była lejąca)
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • kilka łyżek jagód/czarnej porzeczki/ borówek/ malin (lub innych owoców jagodowych)
  • 3 łyżki cukru
  • Serek homogenizowany (łyżka na każdy naleśnik- ok. 10 łyżek)
  • Cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Jabłko i gruszkę obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w drobną, ładną kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła. Kiedy się rozpuści, wsypujemy na nią pokrojone owoce, a następnie owoce jagodowe. Dolewamy kilka łyżek wody, wsypujemy cukier i pozwalamy bulgotać na wolnym ogniu aż owoce zmiękną i wytworzy się gęsty sos.
  • W rondlu jajka ubijamy mikserem na gładką masę. Wsypujemy mąkę, ubijamy ponownie, następnie dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, by uniknąć pozostania grudek w cieście.
  • Na patelni (drugiej lub tej samej, jeśli mus jest już gotowy i można go przelać do miseczki) rozgrzewamy drugą łyżeczkę masła. Gdy powierzchnia patelni jest już gorąca (masło zaczyna skwierczeć) wylewamy na nią porcję ciasta (porcje najlepiej formować łyżką do zupy lub sosu). Od razu rozprowadzamy go w formie naleśnika, czekamy, aż brzegi się zetną, delikatnie unosimy za pomocą drewnianej łopatki i obracamy na drugą stronę. Po chwili będzie gotowy. W ten sposób smażymy kolejne naleśniki, aż skończy się ciasto. Teflonowej patelni nie trzeba ponownie natłuszczać.
  • Gotowe naleśniki smarujemy serkiem. Na serku kładziemy łyżkę stołową z musu owocowego, zawijamy naleśnik w rulonik. Gotowe ruloniki posypujemy cukrem pudrem. W tym momencie są letnie- można zjeść je od razu, odgrzać w piecyku lub mikrofali, lub podać schłodzone- w każdej temperaturze są pyszne. Smacznego!
  • maliny, masło, serek homogenizowany, cukier

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz