Jak zrobić na...

Jak zrobić naleśniki?

36

nalesnik 300x232 Jak zrobić naleśniki?Naleśniki należy smażyć na patelni z grubym dnem, która długo utrzymuje ciepło i równomiernie się rozrzewa. Dno patelni powinno być płaskie co gwarantuje, ze naleśniki będą miały tę samą grubość na całej swej powierzchni. Przed usmażeniem pierwszego naleśnika patelnię należy rozgrzać i posmarować tłuszczem.

Ciasto naleśnikowe można przygotować z różnych składników ale zawsze powinno być na tyle gęste, żeby się nie „gotowało” na patelni, bo powstaną dziury w cieście.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • sól – 3 szczypty
  • tłuszcz do smarowania patelni

Wykonanie:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Wymieszać mąkę z mlekiem, żółtkami. Dodać cukier i szczyptę soli.
  3. Ciasto lekko ubić i odstawić na 15 min.
  4. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę i delikatnie rozmieszać z ciastem.
  5. Wlać na rozgrzaną patelnię po 17-80 ml ciasta i smażyć naleśniki.
  6. Gdy górna powierzchnia naleśnika stanie się sucha, obrócić naleśnik na drugą stronę i dosmażyć. Jeśli naleśnik jest bardzo cienki to nie trzeba go przewracać, można smażyć tylko z jednej strony.

(gdy nieusmażone jeszcze ciasto zacznie opadać, trzeba je ponownie ubić)

Wersja uproszczona i ekspresowa:

  1. Jajka, mąkę, mleko, cukier, sól mieszamy razem.
  2. Smażymy na rozgrzanej patelni.
  3. Przed każdym wylaniem masy na patelnię ponownie ją mieszamy!

36 KOMENTARZE

  1. Wyszły mi bardzo dobre,miękkie,i o całkiem ciekawym smaku naleśniki.Radze dodać na początku trochę mąki do ciasta bo wychodzi troszkę żadkie.

    Oceń: Dobre 1 Słabe 1

  2. przepis świetny, staram się zrobić naleśniki dłuższy czas i nigdy z tego nie wychodzi nic dobrego .
    a dziś pierwszy raz zrobiłam naleśniki !!! i to dobre .

    Oceń: Dobre 3 Słabe 0

  3. wyszły pyyyyyszne!
    robiłam pierwszy raz, a patrząc na to, że w gotowaniu jestem beznadziejna to chyba cud ;d

    Oceń: Dobre 1 Słabe 1

  4. Wszystko wyszło super!!! A już myślałam ,że to moja wina, że niby nie umiem smażyć , przerobiłam chyba cztery różne przepisy, kupiłam nawet specjalną patelnie do naleśników, a tu proszę łatwy przepis i wyszło. ;-)))))

    Oceń: Dobre 1 Słabe 2

  5. Ja tam wrzuciłem do mleka dwa jajka, wsypałem trochę mąki, potem podczas miksowania wsypałem cały kilogram mąki i gdy masa uzyskała odpowiednia gęstość zalałem na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, i jak dla mnie super.

    Oceń: Dobre 0 Słabe 1

Dodaj komentarz