Jak zrobić nutelle w domu?

2

Składniki:

  • Orzechy laskowe 30g
  • Mleko w proszku 4 łyżeczki
  • Cukier puder 12 łyżeczek
  • Kakao 6 łyżeczek
  • Olejek (aromat) waniliowy 3 krople
  • Olej 3 łyżeczki
  • Masło 200g

Wykonanie:

  1. Orzechy łupiemy, wykładamy na tackę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  2. Prażymy 5 min.
  3. Po tym czasie orzechy wykładamy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy. W ten sposób pozbędziemy się skorupki.
  4. Orzechy wkładamy do młynka od kawy i mielimy.
  5. Do naczynia wsypujemy 4 czubate łyżeczki mleka w proszku + 8 czubatych łyżeczek cukru pudru + zmielone orzeszki i mieszamy razem.
  6. Połowę masła topimy, dodajemy 6 płaskich łyżeczek kakao + 4 czubate łyżeczki cukru pudru i zacieramy.
  7. Po zatarciu masę dodajemy do cukru pudru z mlekiem w proszku i orzeszkami, do tego dodajemy resztę masła + 3 łyżeczki oleju + 3 krople aromatu waniliowego.
  8. Miksujemy blenderem.
  9. Po dokładnym zmiksowaniu składników wkładamy do lodówki żeby się ścięło.

2 KOMENTARZE

Dodaj komentarz