Jak zrobić omlet?

0

Omlet to bardzo szybkie i sycące danie. Można zjeść z dowolnymi dodatkami – na słodko, na słono.

Składniki (na jeden średni):

  • 2 jajka
  • łyżka mleka
  • łyżka oliwy lub oleju
  • szczypiorek i dowolne przyprawy (jeśli ma być na słono), łyżeczka cukru pudru (jeśli na słodko)
  • porcja dowolnego dodatku (np. warzyw, mięsa, sałatki, dżemu, owoców, twarożku…)

Sposób przygotowania:

  • Jajka i mleko utrzepać trzepaczką lub widelcem na jednolity płyn. Dodać posiekany szczypiorek i przyprawy lub łyżeczkę cukru.
  • Na średniej wielkości patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Musi być dobrze rozprowadzona i bardzo gorąca- jeśli nie będzie dość nagrzana ciasto wchłonie oliwę, zanim zacznie się smażyć i omlet może się rozpaść. Temperaturę można sprawdzić wylewając na patelnię kroplę ciasta- powinna natychmiast zacząć się smażyć.
  • Na rozgrzaną już patelnię wylewamy całą masę. Kiedy brzegi są już ścięte, delikatnie podważamy je drewnianą łopatką i poruszamy omletem tak, by nie przywarł do patelni. Kiedy spód jest już ścięty (i omlet porusza się na patelni), obracamy omlet (podważamy go łopatką i delikatnie przekładamy na niej na drugą stronę). Po chwili omlet jest gotowy i można zsunąć go na talerz. Układamy na nim dowolne dodatki, ciepłe lub zimne i składamy na pół.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz