Jak zrobić pierogi z mięsem i kapustą?

0

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/3 kostki smalcu

Farsz:

  • duża cebula
  • 70 dag mięsa z rosołu
  • 70 dag kiszonej kapusty
  • 3 łyżki oleju -2/3 szkl. orzechów włoskich

Oraz:

  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Farsz:

  1. Kapustę płuczemy i gotujemy 40 minut.
  2. Odciskamy.
  3. Mielimy z pokrojonym mięsem i orzechami.
  4. Cebulę obieramy i siekamy.
  5. Podsmażamy na oleju.
  6. Dodajemy kapustę z mięsem i smażymy 5 minut.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

  1. Mąkę siekamy ze smalcem, a następnie rozcieramy palcami.
  2. Wbijamy jajka i wsypujemy łyżkę soli.
  3. Podlewając ciepłą wodą, wyrabiamy gładkie ciasto.
  4. Rozwałkowujemy i wykrawamy krążki.
  5. Nakładamy po porcji farszu i zlepiamy brzegi.
  6. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 minut od wypłynięcia.

Boczek kroimy w małą kostkę i wytapiamy. Okraszamy pierogi.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz