Jak zrobić pizzę?

0

Przepis na pizzę dla 2-4 osób.pizza_na_talerzu

Składniki:

  • 2 dkg drożdzy
  • 500 g mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Zaczynamy od zrobienia rozczynu drożdżowego, a więc drożdże rozkruszamy i wrzucamy do szklanki w mlekiem, mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Zamiast mleka można zastosować ciepłą wodę.
  • Następnie dodajemy szczyptę cukru oraz 2 łyżki mąki.
  • Rozczyn kładziemy do ciepłego i spokojnego miejsca na około 15 minut, aż rozczyn zacznie piąć w górę.
  • W międzyczasie przesiewamy mąkę przez sito i tak przesianą mąkę dajemy do miski. W misce mieszamy mąkę z solą i na środku robimy wgłębienie. Do wgłębienia wlewamy rozczyn drożdżowy. Rozpoczynamy mieszanie mąki z rozczynem, początkowo można zrobić to za pomocą np. widelca.
  • Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, nie żałując serca i sił, aż przestanie lepić się do ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy do ciasta oliwę z oliwek lub olej.
  • Ciasto powinno mieć średnią twardość, jeśli jest zbyt twarde dodajemy ciepłą wodę. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, formujemy z niego kulę, przykrywamy czystą ściereczką i kładziemy w ciepłe i spokojne miejsce na ok. 50 minut.
  • Kiedy ciasto podrośnie i zwiększy swoją objętość około 1,5 – 2 razy, wyjmujemy z miski i dzielimy na 4 części, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i układamy na blasze w dowolne kształty, najczęściej okrąg lub prostokąt. Blachę wcześniej smarujemy olejem.

pizza

  • Na rozłożone ciasto kładziemy przecier pomidorowy, omijając brzegi ciasta, następnie sypiemy startym na grubych oczkach żółtym serem, następnie szynka lub kiełbasa, pieczarki z cebulką, papryka i kukurydza, można dodawać składniki według gustu.
  • Brzegi ciasta szerokości 1 cm zawijamy do środka, ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200oC na niższej półce w piekarniku. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz