Jak zrobić ptasie mleczko?

0

Ptasie mleczko to prosty w wykonaniu, szybki i orzeźwiający deser, doskonały na lato.

Składniki (na trzy pucharki):

  • 1 torebka galaretki o dowolnym smaku ( tu agrestowa)
  • 1 torebka bitej śmietany w proszku
  • 200ml mleka
  • listki mięty/melisy lub owoce do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją, zmniejszając ilość wody o ok.1/4 (np. zamiast dwóch szklanek- 1,5).
  • Śmietanę ubić z mlekiem.
  • Kiedy galaretka jest już nieco przestudzona (po ok. 5 minutach w chłodnym miejscu), wlewamy ją powoli do śmietany, starannie i dokładnie mieszając, by nie powstały grudki.
  • Deser rozlewamy do salaterek i wstawiamy do lodówki. Będzie gotowy po ok. trzech godzinach. Smacznego!

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz