Jak zrobić ra...

Jak zrobić racuchy z jabłkami?

19

racuchy Jak zrobić racuchy z jabłkami?Składniki:

– 3 jabłka,
– 3 łyżki oleju,
– 2 jajka,
– 2 płaskie łyżki cukru,
– 2 szklanki mąki
– 0,5 l mleka (zamiast mleka można spróbować użyć kefir)
– 0,5 łyżki sody (opcjonalnie) – do spulchnienia
– rodzynki (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Jabłka obrać i oddzielając gniazda nasienne pokroić owoce na cienkie plasterki (lub zetrzeć na grubej tarce).
  2. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, następnie dodać mleko, mąkę i wszystko wymieszać.
  4. Dodać jabłka, pianę z ubitych białek, rodzynki i sodę (opcjonalnie) – wszystko ostrożnie wymieszać.
  5. Nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem.Jedna łyżka = jeden placuszek.
  6. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
  7. Żeby racuchy się nie przypalały, co jakiś czas dolać na patelnię oleju.
  8. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je podawać same lub np.: z lodami waniliowymi (placuszki powinny być ciepłe, żeby lody się lekko roztopiły), z syropem klonowym, z cukrem pudrem, cynamonem

19 KOMENTARZE

  1. Ciasto smaczne ale za mocno nasiąkły olejem, rada od mojej mamy- do ciasta dodać kieliszek wódki. Nikomu nie zaszkodzi ani dzieciom ani kierowcom ;) – chodzi o to, że racuchy nie będą piły oleju.

    Oceń: Dobre 2 Słabe 1

  2. Placuszki są świetne !ale musi je robic Ania S………..dobry przepis + dobre umiejętnosci= pyszne co nie co

    Oceń: Dobre 3 Słabe 0

Dodaj komentarz