Jak zrobić rybę po grecku?

0

Ryba po grecku to popularne w Polsce danie, co dziwne- nie ma wiele wspólnego z prawdziwą kuchnią grecką. Jest jednak bardzo smaczne i, jeśli odpowiednio przyrządzone- również bardzo zdrowe. Polecamy na gorąco i na zimno.

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg filetów rybnych (najlepiej białych ryb- dorsz, mintaj, pstrąg itp.)
  • 5 średnich marchewek, oczyszczonych
  • 3 średnie pietruszki, oczyszczone
  • ok. 400 g przecieru pomidorowego (2 słoiczki)
  • dwie średnie cebule
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta czerwonej papryki (najlepiej słodkiej)
  • 4 plastry żółtego sera (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na szklisto na łyżce oleju, dodajemy trochę soli i pieprzu.
  • Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce lub w robocie kuchennym. Mieszamy.
  • W naczyniu żaroodpornym kolejno układamy warstwy: warzyw, ryby, cebuli, przecieru, warzyw, ryby, cebuli, znów warzyw i przecieru. Między warstwami doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na wierzchu rozprowadzamy łyżkę oleju i, jeśli lubimy- układamy żółty ser.
  • Pieczemy ok. 50 minut w 200 stopniach Celcjusza

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz