Jak zrobić sałatkę z mozzarellą?

0

Kolejny wariant sałatki z mozzarellą pasuje jako dodatek do wielu potraw (mięs, naleśników, placuszków, grzanek, pizzy…) i jako lekki posiłek. Smakuje dobrze bez żadnego dressingu, jest więc świetna również w diecie odchudzającej.

Składniki (na trzy porcje ze zdjęcia):

  • jedna kula mozzarelli (ok. 125 g)
  • ok. 15 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • dwie łyżki czarnych oliwek (z zalewy, ale nie z octu)
  • 1 średnia zielona papryka
  • 1 średni ogórek
  • 3 liście świeżej masłowej sałaty lub 3 garście mieszanki sałat
  • sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) i zioła wedle uznania

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie warzywa myjemy.
  • Sałatę rwiemy palcami na drobne kawałki.
  • Ogórka kroimy wzdłuż dwa razy (na cztery części), po czym na drobne kawałki.
  • Paprykę kroimy w drobne paski.
  • Pomidorki przekrawamy na pół. Tak samo postępujemy z oliwkami.
  • Cebulę siekamy w piórka (półkrążki).
  • Mozzarellę kroimy na mniejsze części.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w misce i doprawiamy.

BRAK KOMENTARZY

Dodaj komentarz