Jak zrobić St...

Jak zrobić Strogonow?

1

strogonow 300x225 Jak zrobić Strogonow?

Nazwa potrawy pochodzi o nazwiska rosyjskiego hrabiego, który urządzając biesiady często podawał polędwicę wołową z pieczarkami. Można spotkać również nazwy Strogonov, Stroganow jednak poprawna to Boeuf Strogonow.

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (polędwica lub rozbef wołowy)
  • ½ opakowania suszonych warzyw
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • 3 główki czosnku
  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 20-30 dkg pieczarek
  • 4 papryki (czerwone, zielone)
  • 1 kg cebuli
  • 2 słoiki koncentratu pomidorowego
  • zioła : majeranek, kminek, pieprz, papryka ostra, chilli, bazylia, oregano, gorczyca, estragon, zioła prowansalskie, curry

Przygotowanie:

  • Wołowinę kroimy  w cieniutkie paseczki, otaczamy w mące i smażymy na oleju na mocnym ogniu.
  • Usmażoną wrzucamy do dużego garnka i zalewamy czterema litrami wrzątku.
  • Tak pozostawione, gotujemy. Po czasie około 10 minut należy dodać dwie garście majeranku oraz po łyżeczce wszystkich ziół, ostrą paprykę należy dodać na końcu.
  • Dodajemy suszone warzywa, mrożoną marchewkę z groszkiem, fasolkę, pieczarki, pokrojoną w kostkę paprykę.
  • Cebule kroimy w kostkę, po czym trzeba ją zeszklić na patelni (najlepiej na maśle) i dodać na samym końcu.
  • Kiedy mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ostrą paprykę do smaku, po czym dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku(wedle uznania- można mniej niż w przepisie).
  • Następnie dodajemy usmażoną cebulę i groszek konserwowy razem z zalewą. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Na sam koniec doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny w celu uzyskania pożądanego smaku.

Najlepiej smakuje podane z ryżem. Ryż można zastąpić makaronem lub jeść z miseczki, zagryzając chlebem lub bułką.

1 KOMENTARZ

  1. Nie wiem skąd ten przepis, ale nie jest to strogonow, w sklad strogonowa wchodzi, oprocz mięsa, ogórek kiszony, pieczarki, cebula w piórka, papryka, doprawia się musztardą.

    Oceń: Dobre 0 Słabe 0

Dodaj komentarz